Evropské festivaly a veletrhy umění, které byste letos neměli minout

Evropské festivaly a veletrhy umění, které byste letos neměli minout

Návštěva veletrhů a přehlídek umění by měla patřit k nezbytným aktivitám každého progresivního sběratele. Tyto události totiž velmi dobře reflektují aktuální globální dění na umělecké scéně a akcentují nejen trendy a progresivní vlivy, ale i diskutované problémy současného světa umění. Zapište si do kalendářů data jedněch z nejzajímavějších akcí, které se každý rok odehrávají v evropských městech, shlédněte velkolepé expozice a třeba si i vyberte nového favorita do své sbírky.

Barbora Čápová
Autor
Barbora Čápová
11. 4. 2024
Bienále v Benátkách
20. 4. – 24. 11. 2024
Benátky, Itálie

Každý sudý rok do Benátek kvůli této události zamíří stovky tisíc návštěvníků. I letos přehlídka reflektuje aktuální celospolečenské otázky a do tématu s názvem Foreigners Everywhere zapadá i instalace umělkyně Evy Koťátkové ve spolupráci s kurátorkou Hanou Janečkovou, umělkyní Himali Son Soin a kolektivem Gesturing Towards Decolonial Futures, která byla vybrána odbornou porotou pro reprezentaci československého pavilonu v areálu Giardini.

Kromě Giardini, kde se mezi stromy a travnatými plochami rozprostírají pavilony jednotlivých zemí, přehlídka zve do rozlehlého výstavního prostoru Arsenal, který v letošním roce koncepčně pojímá brazilský kurátor Adrian Pedrosa spolu s “umělci, kteří jsou sami cizinci, přistěhovalci, emigranti, exulanti nebo uprchlíci”, jak sám k expozici podotýká. Benátské bienále ve svém celku představuje komplexní přehlídku tendencí jednotlivých zemí a zároveň reflektuje aktuální umělecké trendy a podstatná celospolečenská témata.

Umělecké festivaly a veletrhy představují ideální možnost pro navázání kontaktu se zajímavými umělci, kurátory či sběrateli z celého světa. | Foto: Anežka Januschka Kořínková, La Biennale di Venezia
Umělecké festivaly a veletrhy představují ideální možnost pro navázání kontaktu se zajímavými umělci, kurátory či sběrateli z celého světa. | Foto: Anežka Januschka Kořínková, La Biennale di Venezia
Art Basel
13. 6. – 16. 6. 2024
Basilej

Na rozdíl od benátského bienále máte na návštěvu veletrhu Art Basel pouhé čtyři dny, o to intenzivnější a našlapanější vás ale čeká doprovodný program. Kromě domovské Basileje, kde se v roli umělecké ředitelky veletrhu Art Basel letos poprvé představí současná ředitelka Gallery Weekend Berlin Maike Cruse, tento veletrh probíhá taktéž v Hong Kongu, Paříži a Miami.

Mimo centrální expozici, v rámci které se představí 245 výrazných etablovaných i mladých progresivních galerií a uměleckých projektů, se veletrh výrazně promítá i do celého města, kde pod taktovkou ředitelky newyorského Švýcarského institutu Stefanie Hessler proběhnou výstavy a doprovodné programy nejen v galeriích, ale také ve veřejném prostoru či výlohách obchodů.

Stejně jako většina veletrhů umění se i Art Basel v prezentaci děl i doprovodného programu zaměřuje především na témata sběratelství současného umění a aktuálních otázek, které kolem něho vyvstávají, a jeho návštěva tak dokáže otevřít zcela nové obzory jak začínajícím, tak zkušeným sběratelům.

Kromě odborných diskuzí, přednáškových panelů a workshopů většinu veletrhů a festivalů umění doprovází i nejrůznější audiovizuální performance. | Foto: vog.photo
Kromě odborných diskuzí, přednáškových panelů a workshopů většinu veletrhů a festivalů umění doprovází i nejrůznější audiovizuální performance. | Foto: vog.photo
Ars Electronica Festival
4. 9. – 8. 9. 2024
Linec

Zapojení nových technologií do umělecké tvorby a otevírání etických a environmentálních otázek k umělecké praxi 21. století nedílně patří, a pokud chcete vstoupit hlouběji do králičí nory mezioborového myšlení, festival Ars Electronica představuje tu nejsnadnější cestu. Festival Ars Electronica propojuje významné vědce, umělce, designéry a teoretiky, aby společně vytvářeli spekulativní scénáře budoucnosti a pod letošním souhrnným tématem HOPE – who will turn the tide se pokusí přenastavit princip naděje z pasivního pocitu do aktivní výzvy ke změně.

Prezentované projekty tak často více než klasická umělecká díla mohou připomínat vědecké protokoly či laboratorní experimenty, ukazují ale nové způsoby myšlení nad koncepcí tvorby a návštěvníkům otevírají nové perspektivy vnímání umění i světa kolem nás.

Festival Ars Electronica přináší svěží pohled na uměleckou praxi i nové technologie. | Foto: Florian Voggeneder
Festival Ars Electronica přináší svěží pohled na uměleckou praxi i nové technologie. | Foto: Florian Voggeneder
Prague Art Week
5. 9. – 8. 9. 2024
Praha

Ve stejné době jako festival Ars Electronica vrcholí aktivity platformy Prague Art Week. Na mapu tohoto pražského festivalu se dostává mnoho lokálních galerií, muzeí, výstavních síní a uměleckých sbírek za cílem podpoření ekosystému místní umělecké a sběratelské scény. V rámci těchto 4 dní je možné shlédnout mnoho doprovodných událostí, performancí, přednášek či výstav v režii zapojených institucí nebo se vydat přímo do Superstudia PAW, které se stává centrem všech aktivit festivalu.

Prague Art Week je skvělou příležitostí k prohloubení orientace na pražské umělecké scéně a obecně v rámci tuzemského trhu se současným uměním. Nabízí jedinečnou možnost seznámení s pražskými galeristy, umělci a sběrateli na jednom místě.

Frieze Art Fair
9. 10. – 13. 10. 2024
Londýn

Poslední událostí tohoto výběru, kterou by měl mít dlouho dopředu každý sběratel označenou ve svém kalendáři, je jednoznačně londýnský Frieze Art Fair. Tento významný veletrh si za poměrně krátkou dobu svého fungování vybudoval velmi silnou pozici, z určité části taktéž díky širokému koncepčnímu záběru.

Vedle uměleckých sbírek velkých společností, institucí a komerčních galerií zde najdete mnoho nezávislých galeristů či kontroverzních mladých umělců, což pro mnoho sběratelů může posloužit k utvoření komplexního obrázku o velikosti a rozmanitosti globálního trhu. A kromě toho, Londýn se sám o sobě může pochlubit jednou z nejživějších kulturních scén evropských měst a po dobu festivalu ožívá spolu s ním.

Více informací
Úvodní foto: Tom Mesic