Nová jména na Livebid Originals!

Nová jména na Livebid Originals!

Letní návštěvy ateliérů přinášejí své ovoce. Nyní máme tu čest v kolekci Livebid Originals přivítat čtyři nové umělkyně a umělce a představit dvacet šest unikátních děl, která v posledních dvou letech vznikla pod jejich rukama.

Livebid
Autor
Livebid
12. 9. 2024

Při výběru děl se naše kurátorky spolu s autorstvem cíleně zaměřili na různorodost médií, a kolekce se tak rozrostla především o cenově dostupnější kresby a malby na papíře či kartonu a dále užité keramické objekty. Nechybí ale samozřejmě ani klasické malby v malých i velkých formátech plátna. Seznamte se s Johanou Hnízdilovou, Filipem Švehlou, Marií Ladrovou a Davidem Pinkavou!

Magické objekty Johany Hnízdilové

Zajímají vás východní náboženství, mýty a magická moc starověkých ornamentů? Umělkyně Johana Hnízdilová ve svých keramických objektech pracuje se složitými průplety, uzly a symbolikou hadů, draků a bazilišků, kteří se jako ochranné prvky objevují napříč kulturami.

JOHANA: „Dobrým způsobem jak odradit zlé duchy je matematika. Démoni totiž podle víry mnoha národů nesnášejí, když je něco zmate. Proto se tedy uzly, bludiště, propletence a další podoby neurčitosti pokládají za dokonalou ochranu proti zlým vlivům, které číhají všude kolem."

Vytváří objekty na pomezí užitého designu, které kromě své estetické funkce slouží jako úkryty pro vaše nejcennější poklady.

Nezdolný optimismus Filipa Švehly

Abstraktní malby a kresby Filipa Švehly jsou protkány slunečním svitem a pozitivní energií. Ve svých obrazech autor pečlivě sleduje vztah barevných polí, které vedle sebe pokládá v čistých geometrických kompozicích nebo je překrývá, vrství a nechává plout jedno přes druhé. Často odkazuje k architektuře a plátno se tak pro něj stává jakousi rekonstrukcí prostorových vztahů a světelného lomu v ploše.

FILIP: „Uvědomil jsem si, že můžu všechno. Nyní se snažím udržet ve stavu veselého experimentování."

To se odráží i na různorodosti formátů a materiálů, se kterými souběžně a s nadšením pracuje.

Krajiny a houby Marie Ladrové

Když si povídáte s umělkyní Marií Ladrovou, jako byste se dívali na její díla – obklopuje vás klid a meditativní atmosféra. Příroda prostupuje každým detailem jejích akvarelových maleb, a to nejen v motivech, ale i samotných barvách, které vlastnoručně vyrábí z nejrůznějších přírodních pigmentů. Ukazuje vrstvy a detaily, které jsou lidskému oku či smyslům v přírodě často skryty, a přivádí nás tak k propojení s přírodou i k výtvarným světům čínské a japonské tušové malby nebo k příběhům starých receptur barvířů látek. Akvarely Marie Ladrové mohou posloužit jako klidné útočiště naší věčně roztěkané mysli.

Halucinace Davida Pinkavy

O něco temnější výpravy do našeho nitra svými díly zprostředkovává malíř David Pinkava. V meziprostorech, do kterých zve otrlejší diváky, osciluje mezi spánkem a bdělostí či realitou a halucinací. Útržky vzpomínek, představ a zjevení přicházejí v podobě fragmentů a symbolů, které se pohybují mezi plochostí a trojrozměrným prostorem. Nic ale není náhodné – autor cíleně pracuje s odkazy současných teoretiků a filozofů a zobrazuje vize přicházející na těsné hraně bdělosti a snu. Seberte odvahu a vydejte se spolu s Davidem do hlubin svého nevědomí.

Nenechte si ujít: pop up proběhne 24. 10. 2024 v 20:00

Ve čtvrtek 24. 10. vám osobně v našem novém showroomu Livebid Originals na Smetanově nábřeží v prostorách budovy Mánes představíme nová díla kolekce. Přijďte se setkat a pohovořit s novými i stávajícími umělkyněmi a umělci, dát si s námi sklenku a především si osobně prohlédnout nová díla kolekce Livebid Originals. Těšíme se na vás.